Att välja häst

På Partille Ridklubb väljer ridläraren häst till alla elever. På så sätt kan våra elever utvecklas på ett säkert sätt, i lagom takt. När ridläraren matchar häst och ryttare finns det flera saker att tänka på: 

Storlek

Att ryttarens och hästens storlek stämmer överens är viktigt för hästens hållbarhet. Hästen/ponnyn ska bära ryttare den klarar av efter sin kroppsbyggnad och storlek. Det är inte alltid mankhöjden som avgör vad hästen klarar, kroppens konstruktion och hästens muskeluppbyggnad spelar också roll. Tänk på att du behöver ange längd och vikt i din profil under inställningar i Hippocrates.

Erfarenhet

En oerfaren häst passar bäst med en erfaren ryttare och tvärtom. För att kunna lära upp en häst bör du som ryttare själv vara säker på hur och när hjälpgivningen ska ges. En erfaren ryttare har ofta tränat sig till en stadigare, följsammare och mer balanserad sits, vilket passar bra på en yngre häst, som ofta är mer vinglig och påverkas mer av ryttarens vikt. 

En oerfaren lektionshäst är inte heller van att byta ryttare så ofta som hästarna gör på ridskola. Alla ryttare beter sig olika runt hästen och alla har olika hjälpgivning vilket kan göra en ny häst mycket osäker. Det kan i sin tur göra att hästen direkt börjar vantrivas och kanske börjar konstra på lektionerna för att den inte förstår. För att undvika detta väljer ofta ridläraren att sätta några få, erfarna och balanserade, ryttare att rida de nya hästarna under en längre period så att de lotsas in på ett bra sätt på ridskolan. Hästar kräver tid och rutiner för att anpassa sig, och vi ryttare behöver lära oss att ha tålamod i vårt umgänge och arbete med hästar. Det brukar ge ett bra resultat i längden. 

En oerfaren häst passar bäst med en erfaren ryttare och tvärtom.

Gruppen

Ridläraren måste också tänka på att gruppen ska fungera för att få flyt i övningar som ska göras för dagen. På hopplektioner måste ridläraren ta i beaktning att vissa hästar kräver mer stöttning för att hoppa, någon häst kanske är känslig i munnen och en typ av häst kan blir het när hinder kommer fram. Allt detta ska matchas med 8 hästar och ryttare som ska bilda bra par.

Utmaning

Ibland kan en ryttare behöva utmanas för att ta ytterligare ett kliv framåt i sin utbildning. För ridläraren innebär det att ge rätt nivå på utmaningen utan att det blir för svårt vare sig för häst eller ryttare. Ibland kan det innebära ett hästbyte, kanske till en häst som kanske inte är ditt förstahandsval för tillfället. När du kommit längre i din utbildning kanske denna häst blir din nya favorit. Eller så har denna häst lärt dig saker, som kan göra att du rider ännu bättre. Lagom utmaning är en utmaning också för ridläraren, som kräver erfarenhet och fingertoppskänsla. 

Partille Ridklubb

Org nr: 857202-3904

Åstebovägen
433 49 Partille

Kontakt

Telefon: 031-442543
styrelsen@partilleridklubb.se