Om Partille Ridklubb

Partille Ridklubb ligger belägen i Åstebo nära den vackra naturen runt Kåsjöområdet och enbart några minuters bilväg från Partille Centrum.
Här har ridskoleverksamheten varit igång sedan 1958 och ridklubben bildades 1963.
Vi erbjuder lektioner för barn, ungdom och vuxna, från nybörjare till grupp 5 på ridhäst och från nybörjare till hopp- och galoppgrupper på våra ponnyer. På PRK finns även många duktiga privatryttare som har sina hästar och ponnyer uppstallade i våra två privatstall.
Vi arbetar för att vara en förebild inom ridsporten. Såväl nybörjare som erfarna ryttare, såväl aktiva ryttare som föräldrar och kompisar ska kunna utvecklas och ha kul genom ridsportens olika grenar.

Historik

År 1958 gjordes en omfattande undersökning om ridintresset i Partille skolor. De många positiva svaren ledde till att herrarna John Darenius, Karl-Erik Forsberg och Per Koch beslutade att starta en ridskola. De fastnade så småningom för Åstebo som plats för verksamheten. Mycket arbete behövdes göras innan ridundervisningen kunde starta. Den gamla ladugården ändrades till stall och gödselstan till ridhus. Stallet rymde sex ihoplånade hästar, två grisar och ett antal hönor. Den 15 december 1958 höll Per Koch den första ridlektionen, han var ensam ridlärare under ett flertal år medan ridskolan snabbt expanderade. Snart blev manegen för liten och en kall vinter 1962 byggdes en större i det gamla stallets lada. Stallet växte också för att ge plats åt ett antal privathästar. En sandbana i skogen iordningställdes. Verksamheten svällde mer och mer, tiden var mogen för en större klubb.

Partille Ridklubb bildades 20 oktober 1963. 1967 lämnade Per Koch, allmännt kallad "Kapten Koch", arbetet som ridlärare men fortsatte med förberedelserna för att utvidga anläggningen. Detta år bildades ungdomssektionen, som redan från början var på bettet och genomförde de första studiecirklarna och de första ryttarmärkestagningarna. De tog också initiativ till bildandet av hästfonden, vilket resulterade i att PRK på hösten samma år ägde två hästar. Från f.d. Göta artilleriregemente A2 köptes de tre barackerna, som sedan byggdes om till två stallängor. Stallen stod klara för invigning i oktober 1972 och den nuvarande manegen i mars 1975.

Ridskolan och anläggningen idag

Ridskolan ägs och drivs av Partille Ridklubb som har huvudansvaret för den dagliga driften, säkerhetsfrågor och att de ordningsregler som gäller anläggningen efterföljs.

Anläggningen består av tre stallar: I Gamla stallet, vid Partille vandrahem, står endast privathästar, i Södra stallet står också enbart privathästar, och i det norra skolstallet finns skolhästarna. Skolstallet har plats för 17 hästar och totalt finns det plats för 40 hästar på anläggningen. Klubben har idag ca 400 medlemmar.

År 2005 startade Partille ridklubb en ponnyverksamhet och för de fick det byggas till, så mellan södra stallet och ridhuset finns de nu mer ett litet ponnystall och mellan skolstallet och södra stallet finns det ett ponnytält.

Ridklubben har också ett klubbhus där det finns klubbrum, styrelserum, toalett, omklädningsrum och dusch.

Ridhuset har en inomhusbana (20 m x 40 m) och en läktare för 125 personer. Man kan också rida utomhus, på någon av sandbanorna söder om hagarna (75 m x 90 m) med framridningsbana (30 m x 50 m) eller på skogsstigar och sandvägar. För att skapa större trivsel för alla och bidra till att ge ridsporten ett gott rykte är det en sjävklarhet att vi följer de regler som finns anslagna.

Rökfri anläggning

Att vara rökfri anläggning innebär för oss på PRK att ingen rökning är tillåten inomhus eller i närheten av anläggningen.

Säkerhet

Säkerhetsfrågor har högsta prioritet och Partille Ridklubb är känd för sitt säkerhetstänkande sedan många år. De senaste åren har vi haft kurser i brandsäkerhet, första hjälpen, och säker hantering av hästen. Filmerna om "Säkerhet i stallet" lånar vi ut till alla som vill.

Ungdomsektionen

Alla medlemmar i PRK under 26 år tillhör Ungdomssektionen, US. US mål är att skapa bra kamratanda och främja att alla blir delaktiga i verksamheten. Aktiviteter som julshow, rykttävling, persedelvårdsdagar och jippon av de mest skilda slag står US bakom.

Uppdaterad: 20 DEC 2016 15:09 Skribent: Rebecca Halpin