Våra regler

REGLER LEKTIONSRIDNING PARTILLE RIDKLUBB

Reglerna finns till för allas säkerhet och trevnad, vår såväl som hästarnas.

Partille Ridklubb

Partille Ridklubb ligger belägen i Åstebo nära den vackra naturen runt Kåsjöområdet och enbart några minuters bilväg från Partille Centrum.

Här har ridskoleverksamheten varit igång sedan 1958 och Ridskolan bildades 1963.

Vi erbjuder Lektionsridning för barn, ungdom och vuxna, från nybörjare till grupp 5 på ridhäst och från nybörjare till galoppgrupp på våra ponnyer. Anmälan till Lektionsridning sker via Elevportalen.

Beroende på efterfrågan och möjlighet erbjuder ridskolan också aktiviteter både med och utan häst samt ridning i olika typer av specialgrupper, exempelvis voltige, dressyr och hoppning. Aktiviteter aviseras via Elevportalen, anslås i ridhuset eller informeras om via hemsidan. Dessa aktiviteter kan vara för samtliga av föreningens medlemmar eller ämnat för delar av klubbens medlemmar. Anmälan och eventuellt tillhörande betalning sker i enlighet med den information som ges vid varje tillfälle.

På PRK finns även många duktiga privatryttare som har sina hästar och ponnyer inackorderade i vårt privatstall.

Vi arbetar för att vara en förebild inom ridsporten. Såväl nybörjare som erfarna ryttare, såväl aktiva ryttare som föräldrar och kompisar ska kunna utvecklas och ha kul genom ridsportens olika grenar.

Ledstjärnorna för vår klubb är positivitet, respekt och kunskap.

Ideell verksamhet

Partille Ridklubb är en ideell förening där medlemmarna gör insatser för att på olika sätt underhålla och utveckla anläggningen. Dessa insatser kan vara kaféverksamhet, städning eller medverkan vid de olika klubbdagar som anordnas under året. Varje medlem förväntas hjälpa till efter bästa förmåga vid minst två tillfällen per termin.

Innan ridlektionen

Hästen skall iordningställas både före och efter lektion, vilket innebär att eleven ska komma minst 30 minuter före ridlektionen. Det är allas ansvar att hästarna hanteras väl och på ett säkert sätt. Mer information om vad som skall göras ges av ridinstruktörerna när eleven börjar. Eleven ansvarar också för att häst och utrustning görs i ordning efter lektionen.

Stallregler

• Stallet är hästens hem och där uppträder man på ett lugnt säkert sätt.
  • Hälsa och var trevlig mot alla i stallet, såväl tvåbenta som fyrbenta.
  • Vid all hantering skall hästen vändas om den står i spilta eller vara uppbunden om den står i box.
  • När man är på väg in i spiltan är det viktigt att man gör hästen uppmärksam på att man kommer.
  • När man leder hästen till och från en lektion skall eleven gå på hästens vänstra sida och hålla i tyglarna.
  • När man leder hästen till och från hage används alltid grimma och grimskaft.
  • Håll alltid säkerhetsavstånd såväl bakom som mellan hästar.
  • Tänk på att lägga tillbaka det du har tagit fram. Var sak på sin plats. Stallgången skall hållas fri från föremål, använd krokar till grimmor, hjälmar, säkerhetsvästar m.m.
  • Ridskolan ansvarar inte för privat utrustning.
  • Vid all ridning på anläggning ska sko med klack och godkänd ridhjälm alltid användas.
  • Det är inte tillåtet att röka på eller vid anläggningen.

Hjälm
När man rider måste man ha en godkänd ridhjälm. Det finns hjälmar att låna men om du ska fortsätta att rida är en egen hjälm som sitter bra på ditt huvud det bästa. Undvik begagnat då du inte vet vad som hänt med den. Har du trillat av och slagit i huvudet bör du köpa ny hjälm.

Säkerhetsväst
Ridskolan rekommenderar säkerväst vid ridning för samtliga åldersgrupper, det är dock inget krav för att få lov att rida. Vi har ett antal västar för junior och knatte i olika storlekar för utlåning. Säkerhetsvästen skyddar revben, ryggrad och inre organ vid avfallning, spark eller tramp.

Skor
En sko med klack är ett måste att ha när man rider. Detta på grund av att man inte ska kunna få i foten genom stigbygeln och fastna. En ridsko med shortchaps eller ridstövel är att rekommendera. Det finns även ridskor med stålhätta som undviker skador vid eventuell trampning.

Övrigt

• Ridbyxor är skönast att rida i men det går även bra med byxor utan sömmar på insidan av låret.
  • Långt hår bör hållas uppsatt.
  • Stora örhängen rekommenderas att ta av under ridningen.
  • Tugga aldrig tuggummi under ridningen.
  • Handskar kan vara bra att ha dels för att få bättre grepp men också för att minimera risk för skavsår.
  • Spö kan man behöva på vissa hästar och det finns att låna på ridskolan.
  • Varje häst i ridskolan har en egen ryktpåse med borstar.
  • Tänk på att vid kallt väder är varma kläder skönt att ha och fodrade vantar klarar man sig nästan inte utan.

Uppdaterad: 18 DEC 2016 11:31 Skribent: Jens Howander