Hur väljer ridläraren häst till eleverna?

På Partille Ridklubb väljer ridläraren häst till eleverna. Vi ser flera fördelar med det, och några saker ridläraren tänker på när den matchar häst och ryttare är:

Storlek- Att häst och ryttare stämmer överens storleksmässigt. Hästen/ponnyn ska bära ryttare den klarar av efter sin kroppsbyggnad och storlek. Det är inte alltid mankhöjden som avgör vad hästen klarar-kroppens konstruktion och hästens muskeluppbyggnad avgör också. Att ryttarens och hästens storlek stämmer överens är viktigt för hästens hållbarhet.

Oerfaren häst-Erfaren ryttare- En oerfaren häst passar bäst med en erfaren ryttare och vice versa. För att kunna lära en häst bör du som ryttare själv vara säker på hur hjälpgivningen ska ges, och vid vilket tillfälle. En erfaren ryttare har ofta tränat sig till en stadigare, följsammare och mer balanserad sits, vilket passar bra på en yngre häst, som ofta är mer vinglig att rida, samt påverkas mer av ryttarens vikt.

Ny häst-Mindre ryttarbyten-Erfaren ryttare- En ny häst är inte van med att byta ryttare så ofta som hästarna gör på ridskolan. Alla ryttare beter sig olika runt hästen, och alla har olika hjälpgivning, vilket kan göra en ny häst mycket osäker. Det kan medverka till att hästen direkt börjar vantrivas, och kanske börjar den konstra på lektionerna, för att den inte förstår. För att undvika det, väljer ofta ridläraren att sätta några få, erfarna, balanserade ryttare att rida de nya hästarna under en längre period, så att de lotsas in på ett bra sätt på ridskolan, och anpassas till sin nya miljö succesivt. Hästar kräver tid och rutiner, för att anpassa sig, och vi behöver lära oss att ha tålamod, i vårt umgänge och arbete med hästar. Det brukar ge ett bra resultat i längden.

Gruppens matchning- Ridläraren har också att tänka på att gruppen ska fungera, för att få flyt i de övningar som ska göras för dagen. På hopplektioner måste ridläraren ta i beaktning att vissa hästar kräver mer stöttning för att hoppa, någon häst kanske är känslig i munnen, och en typ av häst kanske blir het när hinder kommer fram. Allt detta ska matchas med 10 hästar och ryttare, som ska bilda bra par.

Lagom utmaning - Ibland kan en ryttare behöva utmanas för att ta ytterligare ett kliv framåt i sin rid-utbildning. För ridläraren innebär det att ge rätt nivå på utmaningen, utan att det blir för svårt vare sig för häst eller ryttare. Ibland kan det innebära ett hästbyte, till en häst som kanske inte är ditt förstahandsval för tillfället. När du kommit längre i din utbildning kanske denna häst blir din nya favorit. Eller så har denna häst lärt dig saker, som kan göra att du rider ännu bättre fortsättningsvis. Lagom utmaning är en utmaning också för ridläraren, som kräver erfarenhet och fingertoppskänsla.

”Om du har problem med ridningen; fråga hästen och lyssna noga på hans svar."

Uppdaterad: 14 FEB 2017 20:31 Skribent: Ulrika Samuelsson